dotcomwebdesign.com

 

Péderi Vegyeskar


"Hol igaz szív van s tiszta lélek,
ott igazan és tisztán csendül minden ének."


Engedjék meg, hogy néhány szóval, gondolattal bemutassam kis csapatunkat.
A Péderi Vegyeskar több, mint 30 éves múlttal rendelkezik. Anyáink kezdték annak idején ápolni ily módon drága anyanyelvünket, népi kultúránkat. Ma mi vagyunk őrzői az ezer éves lángnak. Annak a lángnak, melyet már oly sokszor megpróbáltak kioltani a történelem viharai, "de mindig voltak bátrak, akik mertek".
És ma ez a láng jobban ég, mint valaha.
Elvisszük Önöknek ezt a lángot, hogy együtt melegedjünk fényénél.
Elvisszük Önöknek egy kis szeletét a Felvidéknek - drága hazánknak - ahol a Bódva összeölelkezik a Kanyaptával, ahol Torna vára romjaiban siratja elvesztett vármegyéjét, hol a Kassai Dóm méltósággal őrzi Rákóczi Fejedelmünk álmát, hol apáink, nagyapáink csontjai porlanak.
Annak a vidéknek, melynek porából lettünk, s melynek porává leszünk. Mert mi ott születtünk, ott szívtuk magunkba az édes anyatejjel a magyar nyelvet, ez a föld adja meg mindennapi kenyerünket és nincs más vágyunk, mint, hogy utunk végén majd ez a föd kopogjon koporsónk fedelén.
De addig még dolgunk van, mely nem is kevés. Meg kell óvni nyelvünket, iskoláinkat, templomainkat nem csak az idegenektől, de sajnos önmagunktól is. Mert sokan vannak közöttünk, kik a könnyebb boldogulás reményében idegen kultúrák "posvány iszapját szopva" éldegélnek. Példát kell mutatnunk, meg kell mutatni mindenkinek a tiszta forrást, mely nemzetünket ezer éve táplálja. A hit, a remény és a szeretet forrását.
Azt a forást, melybe gyakran sarat dobálnak, megpróbálják megmérgezni, de mindig letisztul, újra és újra az igazi értékek törnek fel belőle.
Ezeket az értékeket képviseli a Péderi Vegyeskar minden egyes tagja, ezek tartanak minket együtt már tizenöt éve.

  • Péderi Vegyeskar

  • Csitri leánycsoport


Tartalom: