dotcomwebdesign.com

 

Szepsi

 (7 km)
Kassától délnyugatra elterülő város a Rozsnyó irányába futó nemzetközi út érinti. E térségben ér véget a Kassai síkság, s kezdődik a sokféleséget mutató Szlovák Karszt vidéke. Nyugatra tőle  Torna található, a felette lévő középkori várral. Jelentőségénél és földrajzi helyzeténél fogva a város régóta természetes központja e régiónak.  Szepsinek vasút és autóbuszállomása, orvosi szakrendelője, postahivatala és szállodája van.
A városban több jónevű étterem és vendéglő is megtalálható, ahol kitűnő söröket csapolnak; szolgálataikat kínálják a fodrász és kozmetikai szalonok, különféle üzletek, internetes kávéház és fitnesz központ.
A Városi Művelődési Központ épülete alatt lévő pincéből alakították ki a Szepsi Laczkó Máté Bormúzeumot. Maga az épület a 19. század végén épült. Az alatta lévő pince sokkal régebbi és nem tudni hányszor, milyen célból és kik által lett átalakítva.
Szepsi és környéke nem egy tipikus szőlőtermő vidék, igaz a természeti feltételei még tökéletesen kielégítőek némely szőlőfajta termesztéséhez. Elmondható, hogy ilyen szempontból városunk földrajzilag a fensík és a hegyvidék  törésvonalán fekszik.
Szepsi Laczkó Máté 1576-ban született Szepsiben és 1633. január 20-án halt meg Erdőbényén. 1614-től erdőbényei prédikátorként és a Lórántffy család udvari lelkészeként említik a nevét. Az erdőbenyei református prédikátor az 1620-as évek végén készítette az újhelyi „Orémus“ – dűlőben lévő szőlőjében termett mustból az első aszú bort. Ezzel ajándékozta meg Lórantffy Zsuzsanna fejedelemasszonyt 1631-ben, húsvéti bor gyanánt. Korának jelentős történésze,  krónikása és irodalmi szempontból is jelentős egyénisége volt.
Szót kell hogy említsünk a Történelmi Borútról is, melynek története a XII. – XIII. századra vezethető vissza. A Borút Kassán és Szepsin át vezetett, egészen Lengyelországba. Ennek következtében Szepsi kereskedelmi csomóponttá változott és az akkori kereskedők, nemcsak átutaztak, de árujukat, borukat is tárolták az itt folyamatosan megépített két – három emeletes pincékben, melyek még ma is megtalálhatóak a főutcai lakóházak alatt.

Tartalom: